Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov a Rúhaní odsúdili Trumpovo rozhodnutie o Golanských výšinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O rozhodnutí USA uznať Golanské výšiny za územie Izraela má v utorok v Moskve rokovať aj ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s libanonským prezidentom Michaelom Aúnom.

Moskva 26. marca (TASR) - Rozhodnutie Spojených štátov uznať Golanské výšiny za územie Izraela bude mať pre mierový proces v regióne Blízkeho východu a najmä v súvislosti s konfliktom v Sýrii celkom určite negatívne dôsledky, uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú agentúru TASS.

Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa je "ďalším krokom Washingtonu v porušovaní medzinárodného práva", uviedol Peskov. O rozhodnutí USA uznať Golanské výšiny za územie Izraela má v utorok v Moskve rokovať aj ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s libanonským prezidentom Michaelom Aúnom.

Spojené štáty za ich kontroverzné rozhodnutie kritizoval aj iránsky prezident Hasan Rúhaní. Podľa neho ide takisto o porušovanie medzinárodného práva.

"Nikto si nedokázal predstaviť, že osoba z Ameriky príde a dá územie jedného národa okupačnej krajine v rozpore s medzinárodným právom a dohovormi... Takýto postup je v tomto storočí bezprecedentný," citovala Rúhaního iránska štátna agentúra IRNA.

Rozhodnutie USA uznať suverenitu Izraela nad Golanskými výšinami odsúdili i Saudská Arábia, Bahrajn, Sýria a ďalšie krajiny.

Dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami podpísal Trump v pondelok. K zvratu vo viac ako 50 rokov trvajúcej americkej politike vo vzťahu k Golanským výšinám došlo počas návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome. Ten v súvislosti s uznaním suverenity Izraela nad Golanskými výšinami na Trumpa naliehal niekoľko mesiacov.

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Neskôr anektoval aj Golanské výšiny a východný Jeruzalem, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo.