Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Záplavy na Malorke si vyžiadali najmenej deväť ľudských životov

Záplavy na Malorke. Foto: TASR/AP

Podľa španielskych médií bola povodňami najviac postihnutá východná časť tohto dovolenkového ostrova, kde v utorok vo večerných hodinách voda strhla niekoľko áut.

Palma de Mallorca 10. októbra (TASR) - Najmenej deväť ľudí zahynulo pri povodniach, ktoré od utorňajšieho večera postihli časti španielskeho stredomorského ostrova Malorka. Tlačová agentúra AP o tom informovala v stredu s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Hovorkyňa regionálnych pohotovostných zložiek uviedla, že medzi obeťami na životoch sú aj dvaja občania Británie a jedna Holanďanka. Nedokázala však potvrdiť správy miestnych médií, podľa ktorých bolo na poludnie ďalších šesť ľudí stále nezvestných.

Prudký dážď v Sant Llorenc des Cardassar, ležiacom približne 60 kilometrov východne od ostrovného hlavného mesta Palma de Mallorca, spôsobil vyliatie inokedy suchého potoka z koryta.
Foto: TASR/AP

Spravodajská stanica Sky News informovala, že spomínanú britskú dvojicu strhol prúd vody, keď sa viezla taxíkom v meste Sant Llorenc des Cardassar. Námestníčka tamojšieho starostu Antonia Bauzáová pre rozhlasovú stanicu Cadena SER uviedla, že okrem týchto Britov zahynuli v meste aj dvaja miestni obyvatelia.

Prudký dážď v Sant Llorenc des Cardassar, ležiacom približne 60 kilometrov východne od ostrovného hlavného mesta Palma de Mallorca, spôsobil vyliatie inokedy suchého potoka z koryta, pričom silný prúd vody a bahna strhával podľa svedkov autá i stromy.

Nemenovaná hovorkyňa pohotovostných zložiek uviedla, že bezvládne telo Holanďanky našli v garáži jedného z domov v blízkom meste Arta. Ďalšie obete na životoch hlásili takisto z tohto mesta, ako aj zo strediska S'illot na pobreží.

Verejnoprávna stanica TVE priniesla zábery zaplavených ulíc a prevrátených vozidiel na dôležitej ceste. Neidentifikovaný svedok v premočenom oblečení hovorí, že "všetko sa odohralo za menej než desať minút" a ľudia "museli plávať, ak chceli prežiť".

Počas noci pracovalo v zasiahnutej oblasti vyše 100 záchranárov, ku ktorým sa v stredu podľa oficiálnych zdrojov pridalo 80 vojakov. Najmenej v troch mestách zrušili školské vyučovanie a stovkám ľudí poskytli prístrešie v priestoroch športových zariadení a dostihovej dráhy.

Ľudia odstraňujú z ulíc a príbytkov bahno po povodniach.
Foto: TASR/AP

Španielski meteorológovia uviedli, že v niektorých častiach Malorky napršalo v utorok večer až 23 centimetrov zrážok v priebehu približne štyroch hodín. Ďalšie prudké dažde sa očakávajú v stredu aj vo východných a južných častiach Pyrenejského polostrova.

Povodne na Malorke narušili aj telefónne siete, zničili dva mosty a vyžiadali si uzavretie 11 ciest, bilancuje AP. Rodinám a priateľom obetí, ako aj ďalším zasiahnutým osobám vyjadril svoju solidaritu španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý má ešte v stredu Malorku osobne navštíviť.