Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pôvodní obyvatelia Brazílie protestujú proti obsadzovaniu ich území

Približne 2000 pôvodných obyvateľov Brazílie sa v stredu utáborilo v hlavnom meste Brazília na protest proti plánom vlády, ktorá chce ich teritóriá uvoľniť pre poľnohospodárstvo a ťažobný priemysel. Foto: TASR/AP

Domorodí obyvatelia Brazílie - mnohí pomaľovaní a oblečení v tradičných odevoch - si rozložili stany v centre mesta, ktoré obkolesujú vládne budovy.

Bogota 25. apríla (TASR) - Približne 2000 pôvodných obyvateľov Brazílie sa v stredu utáborilo v hlavnom meste Brazília na protest proti plánom vlády, ktorá chce ich teritóriá uvoľniť pre poľnohospodárstvo a ťažobný priemysel. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Domorodí obyvatelia Brazílie - mnohí pomaľovaní a oblečení v tradičných odevoch - si rozložili stany v centre mesta, ktoré obkolesujú vládne budovy. Počas trojdňovej protestnej akcie sa k nim má podľa denníka Folha de Sao Paulo pridať ďalších 2000 ľudí.

Pôvodné brazílske kmene sa obávajú ničenia životného prostredia na svojich územiach vo zvýšenej miere odvtedy, ako prezident Jair Bolsonaro zbavil federálnu Národnú indiánsku nadáciu (FUNAI) právomoci vymedzovať územia pôvodných etnických skupín, a postúpil ju ministerstvu poľnohospodárstva.

Plány krajne pravicového prezidenta Bolsonara uvoľniť pôdu v prospech poľnohospodárskych a ťažobných firiem sa stretli s medzinárodnou kritikou a obavami z zničenia amazonského dažďového pralesa, ktorého vyrubovanie môže urýchliť globálne otepľovanie.

Zástupcovia domorodých obyvateľov sa v stredu stretli s predsedom brazílskeho senátu Davim Alcolumbrem, aby vyjadrili svoje znepokojenie nad budúcnosťou území, na ktorých žijú, oznámila agentúra Agencia Brasil.

V súčasnosti zaznamenali v Brazílii nárast konfliktov o územia, ako i vrážd príslušníkov domorodých kmeňov. V tejto juhoamerickej krajine žije približne 900.000 pôvodných obyvateľov, ktorí patria k 300 etnickým skupinám. Ich populácia pritom predstavuje menej než jedno percento celkového počtu obyvateľov.