Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Praha sa dohodla so Zdenou Mašínovou na exhumácii ostatkov jej matky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdena Mašínová bola v roku 1953 zadržaná za odbojovú činnosť svojich synov a následne v samostatnom vykonštruovanom procese v roku 1955 odsúdená na 25 rokov väzenia.

Praha 25. marca (TASR) - Mesto Praha sa dohodlo so Zdenou Mašínovou mladšou na exhumácii telesných pozostatkov jej matky uložených v hromadnom hrobe na Ďáblickom cintoríne.

Mesto teraz začne dohľadávať nevyhnutné dokumenty, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Bratia Ctirad a Jozef Mašínovci a ďalší členovia ich odbojovej skupiny na začiatku 50. rokov podnikali v Československu útoky na policajné stanice a v roku 1953 utiekli do Západného Berlína. Cez hranice a územie bývalej NDR sa doslova prestrieľali. Ich otcom bol hrdina protifašistického odboja generál Josef Mašín, ktorého v roku 1942 popravili nacisti.

Zdena Mašínová bola v roku 1953 zadržaná za odbojovú činnosť svojich synov a následne v samostatnom vykonštruovanom procese v roku 1955 odsúdená na 25 rokov väzenia, pričom obžaloba požadovala trest smrti. V tom čase bola už ťažko chorá a v roku 1956 v tábore nútených prác v Pardubiciach vo veku 49 rokov zomrela.

Ctirad Mašín zomrel v roku 2011 vo veku 81 rokov v americkom štáte Ohio.