Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená Katedrála sv.Kataríny

Ukrajinský vojak strieľa na ruské pozície. Foto: TASR/AP

Pri prvej vlne útokov na Cherson dostal zásah aj trolejbus, v ktorom utrpeli zranenia štyria ľudia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Kyjev 3. augusta (TASR) — Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson bola vo štvrtok ráno poškodená aj pravoslávna Katedrála sv. Kataríny, v ktorej sa donedávna nachádzali pozostatky známeho veliteľa z 18. storočia Grigorija Potemkina, obľúbenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej. Ako informovala agentúra AP, pri hasení následného požiaru, boli zranení štyria hasiči.

Pri prvej vlne útokov na Cherson dostal zásah aj trolejbus, v ktorom utrpeli zranenia štyria ľudia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Ako pripomenula AP, Potemkin bol strojcom anexie Krymu od Krymského chanátu v roku 1784 a ruský prezident Vladimir Putin aj tento historický fakt využíva na to, aby ospravedlnil inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

Vlani v novembri ruské jednotky Potemkinove pozostatky z chrámu vyzdvihli a previezli na ľavý breh rieky Dneper. Spolu s nimi bol — pred stiahnutím sa ruských jednotiek z tejto oblasti Chersonu — odvezený jeho pomník, ako i pomníky ďalších ruských dejateľov: vojvodcu Alexandra Suvorova či admirála Fiodora Ušakova.

Agentúra AP konštatovala, že poškodenie pravoslávneho chrámu v Chersone i minulotýždňový poškodenie Katedrálneho chrámu Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa sú zdôraznením rizika, ktorému sú počas vojny vystavené kultúrne a cirkevné pamiatky.

Boje na frontoch vo viacerých regiónoch Ukrajiny sa v posledných týždňoch zintenzívnili v súvislosti s tým, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej protiofenzíve s cieľom získať späť územie okupované Ruskom.