Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prímerie v severovýchodnej Sýrii vstúpilo do platnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oznámili to Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF).

Bejrút 18. októbra (TASR) - Prímerie v severovýchodnej Sýrii, na ktorom sa dohodli Spojené štáty a Turecko, vstúpilo vo štvrtok večer do platnosti. Oznámili to Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré citovala agentúra DPA.

Prímerie vstúpilo do platnosti o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), uvádza sa vo vyhlásení SDF, ktoré ubezpečili, že dohodnutý pokoj zbraní budú dodržiavať. Zároveň vyjadrili nádej, že paľbu po deviatich dňoch bojov zastaví aj Turecko.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare.

Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Pencea už začal, dokončený, turecká operácia bude ukončená.

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" pre návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako sýrski Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Lídri EÚ trvajú na ukončení tureckej ofenzívy


Lídri krajín EÚ na summite v Bruseli vzali do úvahy dohodu o uzavretí prímeria v severovýchodnej Sýrii, napriek tomu však zopakovali výzvu na ukončenie tureckej ofenzívy voči tamojším Kurdom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Európska rada opäť vyzýva Turecko, aby ukončilo svoju vojenskú operáciu, stiahlo svoje sily a rešpektovalo medzinárodné humanitárne právo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení lídrov 28 členských štátov EÚ.

Účastníci bruselského summitu zdôraznili, že turecká ofenzíva spôsobuje "neakceptovateľné ľudské utrpenie" a marí boj proti džihádistom z organizácie Islamský štát (IS).

Päťdňové prímerie v severovýchodnej Sýrii, na ktorom sa dohodli Spojené štáty a Turecko, vstúpilo vo štvrtok večer. Turecká armáda aj kurdské milície v Sýrii prisľúbili, že dohodnutý pokoj zbraní budú dodržiavať.