Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Prokurátor ICC žiada zatykače na Netanjahua a Galanta a vodcov Hamasu

Na archívnej izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR - Michal Svítok

Trojica vodcov Hamasu by podľa Kahna mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

Haag 20. mája (TASR) - Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Kahn v pondelok uviedol, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas: Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Podľa správy agentúr DPA a AFP Kahn argumentoval, že sú dôvody domnievať sa, že nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Kahn špecifikoval, že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte.

Trojica vodcov Hamasu by podľa Kahna mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

Kahn vo svojom vyhlásení v súvislosti s konaním izraelskej strany uviedol, že účinky používania hladovania ako spôsobu vedenia vojny spolu s ďalšími útokmi a kolektívnymi trestami proti civilnému obyvateľstvu Pásma Gazy sú akútne, viditeľné a všeobecne známe. Zahŕňajú podvýživu, dehydratáciu, utrpenie a zvyšujúci sa počet úmrtí medzi palestínskym obyvateľstvom vrátane novorodencov, batoliat, detí vyššieho veku a žien.

Na margo vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 Kahn uviedol, že na vlastné oči videl "zničujúce scény týchto útokov a vplyv týchto bezohľadných zločinov". Na základe rozhovorov s pozostalými Kahn dodal, že útoky kománd boli naplánované a vykonané tak, aby "premyslenou krutosťou a extrémnou bezcitnosťou spôsobili neutíšiteľnú bolesť".