Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Rusko avizuje tvrdú reakciu, ak Francúzsko pošle vojakov na Ukrajinu

Na snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Reakciou na kroky Západu sú aj cvičenia s raketovými formáciami ruského Južného vojenského okruhu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 22. mája (TASR) - Ak budú na Ukrajinu vyslaní francúzski vojaci, Rusko prijme odvetné opatrenia nielen v politickej rovine. Varoval v stredu vedúci sekcie pre Európu na ruskom ministerstve zahraničných vecí Arťom Studennikov citovaný ruskou tlačovou agentúrou RIA, ktorej správu prevzala agentúra Reuters.

Studennikov nešpecifikoval, aké opatrenia Rusko prijme, ale uviedol, že Moskva pred nimi varovala Paríž. Dodal, že vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu zvýši riziko stretu dvoch jadrových mocností. Francúzska armáda sa zároveň "stane legitímnym cieľom" pre ruskú armádu.

Ruský diplomat súčasne podotkol, že aj keď "stále bojovnejšia rétorika" francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nenachádza širokú podporu medzi spojencami v EÚ a NATO a odmieta ju aj väčšina Francúzov, Moskva nemôže nebrať takéto vyhlásenia vážne.

Studennikov však súčasne vyjadril nádej, že vo vládnucich kruhoch Francúzska prevládne "ak nie zdravý rozum, tak aspoň pud sebazáchovy". "Tak či onak, sme pripravení na akýkoľvek vývoj udalostí," uzavrel Studennikov.

Prezident Macron začiatkom mája v rozhovore pre týždenník The Economist povedal, že nevylučuje možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu a ak takáto požiadavka príde z Kyjeva.

S týmto prístupom Francúzska podľa neho súhlasilo "veľa krajín EÚ".

Kremeľ označil tieto úvahy za bezprecedentné kolo eskalácie napätia, ktoré si vyžaduje pozornosť i prijatie opatrení. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Európa vníma, že pomery na fronte sa zmenili a môžu sa pre Ukrajinu skončiť kolapsom, preto situáciu zámerne eskalujú.

Reakciou na kroky Západu sú aj cvičenia s raketovými formáciami ruského Južného vojenského okruhu. Očakáva sa, že tieto manévre, ktoré sa začali v utorok, otestujú použitie nestrategických jadrových zbraní.