Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusko: Lode smerujúce do ukrajinských prístavov sú nepriateľské

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Moskva 19. júla (TASR) - Rusko od štvrtka označí všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a možných nepriateľov, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Urobí tak po tom, ako v noci na utorok skončila platnosť dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. TASR správu prevzala z agentúra AFP a DPA.

"Od 20. júla 0.00 h moskovského času (23.00 h SELČ) budú všetky plavidlá v Čiernom mori plaviace sa do ukrajinských prístavov považované za možných prepravcov vojenského nákladu," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. "Krajiny, pod vlajkami ktorých sa tieto lode plavia, budú považované za účastníkov konfliktu na Ukrajine na strane kyjevského režimu", dodal rezort.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť tejto dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, skončila v noci na utorok.