Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko je znepokojené plánom izraelského premiéra Netanjahua

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Benjamin Netanjahu v utorok oznámil, že v prípade znovuzvolenia v septembrových parlamentných voľbách pripojí k Izraelu okupované územia na západnom brehu rieky Jordán, čím vyvolal vlnu nevôle.

Moskva 11. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu varovalo, že prísľub izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pripojiť k Izraelu okupované územia na západnom brehu rieky Jordán by mohol viesť k eskalácii napätia v oblasti. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je plánom izraelskej vlády znepokojené, pretože jeho realizácia by mohla viesť k "prudkej eskalácii napätia v oblasti a mariť nádeje na dosiahnutie dlhoočakávaného mieru medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi", uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Vyhlásenie bolo vydané deň pred plánovaným stretnutím Netanjahua s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči.

Netanjahu v utorok oznámil, že v prípade znovuzvolenia v septembrových parlamentných voľbách pripojí k Izraelu okupované územia na západnom brehu rieky Jordán, čím vyvolal vlnu nevôle vo viacerých arabských krajinách. Vyjadrenie izraelského premiéra kritizovala aj EÚ.

Izrael okupuje Západný breh - Predjordánsko - od šesťdňovej vojny z roku 1967. Z pohľadu medzinárodného práva sú židovské osady postavené na týchto územiach ilegálne a bránia pokračovaniu mierového procesu, keďže sa rozprestierajú na územiach vnímaných Palestínčanmi ako súčasť ich budúceho štátu.