Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sánchez: EÚ musí byť nezávislá od iných krajín a posilniť priemysel

Španielsky premiér Pedro Sánchez pricestuje 20. októbra 2022 na summit EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Sánchez začal vo Viedni sériu návštev hlavných miest európskych krajín v rámci prípravy Španielska na prevzatie predsedníctva v Rade EÚ od júla.

Viedeň 16. februára (TASR) - Európska únia musí byť nezávislá od iných krajín a preto potrebuje posilniť svoj priemysel. Povedal to vo štvrtok vo Viedni španielsky premiér Pedro Sánchez. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Sánchez začal vo Viedni sériu návštev hlavných miest európskych krajín v rámci prípravy Španielska na prevzatie predsedníctva v Rade EÚ od júla.

Európa sa podľa Sáncheza z "hrozivej vojny" ruského prezidenta Vladimira Putina poučila, že je nevyhnutné zvýšiť strategickú autonómiu Európy.

"Poučili sme sa aj z pandémie, teraz sa učíme z vojny, že musíme Európu znovu spriemyselňovať," povedal po stretnutí s rakúskym spolkovým kancelárom Karlom Nehammerom. To si vyžaduje ekologické i hospodárske zmeny a Európa musí nájsť spôsoby, ako získať spojencov v ďalších oblastiach.

Španielsko polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ prevezme 1. júla od Švédska.

"Počúvať členské krajiny EÚ, uľahčovať uzatváranie dohôd, podnecovať diskusie a spoločne postupovať v legislatívnom programe Európskej komisie," píše španielska vláda o svojich cieľoch na oficiálnej webovej stránke.

Španielsko chce dosiahnuť pokrok v oblasti obchodovania s energiami, kde Sánchez zdôraznil tri priority: zabezpečiť prijateľné ceny pre domácnosti i podniky, znížiť emisie CO2 a zvýšiť strategickú autonómiu.