Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KAUZA: Investigatívci nahrali britského exministra aj predsedu výboru

Malcolm Rifkind. Foto: TASR/AP

Krok predsedu parlamentného výboru dohliadajúceho na činnosť tajných služieb prichádza po tom, ako ho tajne nafilmovali pri ponúkaní služieb falošnej čínskej spoločnosti.

Londýn 24. februára (TASR) - Britský politik Malcolm Rifkind, predseda vplyvného parlamentného výboru dohliadajúceho na činnosť tajných služieb, uviedol dnes, že odstúpi z funkcie. Jeho krok prichádza po tom, ako ho tajne nafilmovali pri ponúkaní jeho služieb falošnej čínskej spoločnosti.

"Ani jedna zo súčasných sporných záležitostí, s ktorými som spájaný, nie je relevantná pre moju prácu predsedu parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť," uviedol vo vyhlásení Rifkind, ktorý je vysoko postaveným zákonodarcom konzervatívcov premiéra Davida Camerona, píše agentúra Reuters.

"Dnes som však informoval svojich kolegov, že odstúpim z postu predsedu výboru, hoci naďalej zostanem jeho členom," píše sa v Rifkindovom vyhlásení. Politik odmieta akékoľvek pochybenie. Pre stanicu BBC uviedol, že s danou spoločnosťou sa nestretol ohľadom vyjednávania a ani nič od nej neprijal.

Brtitskí investigatívni novinári vystupovali v mene fiktívnej čínskej spoločnosti a dohodli si stretnutia s dvoma vplyvnými politikmi, Rifkindom a Jackom Strawom, bývalým ministrom zahraničných vecí za Labour Party. Rozhovory nahrávali na skrytú kameru. Podľa novinárov dokazujú, že politici boli ochotní využiť svoj vplyv v prospech spoločnosti a žiadali za to tisíce libier.

"Ide o veľmi vážne veci. Máme v tejto krajine veľmi jasné pravidlá ohľadom platenia poslancom za lobbying - to je neprijateľné, pravidlá to neumožňujú," reagoval podľa The Guardian britský premiér James Cameron. Obaja politici sú momentálne podrobení parlamentnému vyšetrovaniu a prípadom sa zaoberajú aj ich parlamentné strany.