Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéf iránskej diplomacie v Mníchove: Izrael vyhľadáva vojnu

Mohammad Džavád Zaríf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izraelské vojenské letectvo zasiahlo v rámci série náletov iránske sklady s iránskymi zbraňami v Sýrii naposledy v januári.

Mníchov 17. februára (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v nedeľu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v Nemecku vyhlásil, že Izrael "vyhľadáva vojnu". Podľa správy agentúry AFP tým odkazoval na nedávne nálety izraelských vzdušných síl na iránske pozície v Sýrii.

"Niektorí ľudia rozhodne vyhľadávajú vojnu," povedal Zaríf počas odpovedí na otázky z publika. Po tom, ako sa ho opýtali kto, povedal: "Izrael".

Izraelské vojenské letectvo zasiahlo v rámci série náletov iránske sklady s iránskymi zbraňami v Sýrii naposledy v januári.

Agentúra AFP doplnila, že Irán je v rámci vojenského konfliktu v Sýrii hlavným podporovateľom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"V Sýrii sme na pozvanie sýrskej vlády a to s jediným zámerom, bojovať proti terorizmu," dodal Zaríf.

Podľa agentúry AFP sa predpokladá, že Izrael počas občianskej vojny v Sýrii podnikol stovky náletov na objekty alebo konvoje s vojenskou technikou pripisované Iránu alebo proiránskemu šiitskému hnutiu Hizballáh.