Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Šéf Kremľa Putin bol v Minsku taký nervózny, že zlomil pero

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) gestikuluje pri nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a ukrajinskom prezidentovi Petrovi Porošenkovi počas mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

Schôdzka tzv. normandskej štvorky, ktorá sa skončila dnes zverejnením dohody o prímerí na východe Ukrajiny, sa niesla v napätej atmosfére.

Minsk/Paríž 12. februára (TASR/Teraz.sk) - Schôdzka tzv. normandskej štvorky, ktorá sa skončila dnes predpoludním zverejnením dohody o prímerí na východe Ukrajiny, sa niesla v napätej atmosfére. Informovali o tom dnes francúzske médiá, ktoré si všimli kamenné výrazy v tvárach oboch hlavných protagonistov - ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a jeho ruského náprotivku Vladimira Putina, keď si na úvod stretnutia v Minsku podávali ruky.



Francúzskym médiám neušiel ani okamih, keď sa Putin počas rokovania z nervozity pohrával so zeleným perom tak nešetrne, že ho dolámal. Snímka, ktorá to zachytáva, je hitom na sociálnej sieti Twitter a námetom pre množstvo vtipných komentárov.



"Toto je záber, ktorý sa nadlho zapíše do historických análov," predpovedal redaktor francúzskej televízie BFMTV Ulysse Gosset. "Vladimir Putin bol tak veľmi nervózny, že z netrpezlivosti zlomil pero. To vypovedá o mnohom," vyhlásil Gosset.




Putin dnes dopoludnia - po vyše 16 hodinách rokovaní - oznámil, že v Minsku sa podarilo dosiahnuť dohodu o najdôležitejších veciach. Dohoda sa týka v prvom rade vyhlásenia prímeria, ktoré začne platiť o polnoci zo soboty na nedeľu, a vytvorenia nárazníkovej zóny odsunom ťažkých zbraní znepriatelených strán z ich súčasných pozícií. Dokument predpokladá aj mnoho opatrení, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie na Ukrajine, vrátane ústavnej reformy.