Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií USA a Turecka hovorili o prepustení pastora

Väzneného amerického pastora Andrewa Brunsona obvineného z terorizmu presunuli v stredu 25. júla 2018 v Turecku do domáceho väzenia. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP sobotňajší telefonát zrejme poukazuje na snahu o zmiernenie vyostreného napätia medzi oboma krajinami, ktoré v poslednej dobe vyvolala kauza pastora Brunsona.

Washington 28. júla (TASR) - Šéf diplomacie USA Mike Pompeo v sobotu telefonicky hovoril so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom o americkom pastorovi Andrewovi Brunsonovi, ktorého v Turecku zadržiavajú od roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa vyhlásenia amerického Štátneho departmentu sa Pompeo a Čavušoglu zhodli na tom, že budú pokračovať v "diskusiách o riešení tejto záležitosti a ďalších otázok spoločného záujmu".

Podľa agentúry AP sobotňajší telefonát zrejme poukazuje na snahu o zmiernenie vyostreného napätia medzi oboma krajinami, ktoré v poslednej dobe vyvolala kauza pastora Brunsona.

Americký prezident Donald Trump i viceprezident Mike Pence tento týždeň pohrozili Ankare prísnymi ekonomickými sankciami, ak pastora urýchlene neprepustí. Turecká vláda to označila za planú hrozbu.

Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir. V decembri 2016 ho však zatkli a obvinili z členstva v hnutí exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu.

Neskôr voči 50-ročnému pastorovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády. Američan všetky obvinenia rezolútne odmieta. V stredu 25. júla ho presunuli do domáceho väzenia. Podľa rozhodnutia tureckého súdu však nemôže opustiť svoj dom ani krajinu.