Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sikorski: Narušenie vzdušného priestoru ruskou strelou je neprijateľné

Na archívnej snímke Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Incident sa stal vo vzdušnom priestore blízko pohraničnej dediny Oserdów, na juhovýchode Lubelského vojvodstva.

Varšava 25. marca (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil nedeľňajšie narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou za "absolútne neprijateľné". O incidente plánuje diskutovať s vedením Severoatlantickej aliancie, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

Generálny štáb poľských ozbrojených síl na sociálnej sieti X v nedeľu oznámil, že o 04.23 h bol vzdušný priestor krajiny narušený riadenou strelou vypálenou ruským lietadlom.

Incident sa stal vo vzdušnom priestore blízko pohraničnej dediny Oserdów, na juhovýchode Lubelského vojvodstva. Strela v priestore zotrvala 39 sekúnd a vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

Sikorski v pondelok ráno novinárom povedal, že na ministerstvo zahraničných vecí predvolali ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva.

"Je to absolútne neprijateľné," povedal šéf poľskej diplomacie v súvislosti s nedeľňajším incidentom. "Budeme žiadať vysvetlenie, ale pravdepodobne sa dočkáme len demagógie," dodal.

Podľa Sikorského sa bude o udalosti v pondelok rokovať v kancelárii poľského premiéra Donalda Tuska. Poľský minister tiež plánuje hovoriť s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Nie je to prvýkrát, čo ruská vojna na Ukrajine "prekročila" vonkajšie hranice Európskej únie. Poľská armáda zistila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj koncom decembra minulého roka.

V novembri 2022 zasiahla raketa poľskú dedinu neďaleko hranice s Ukrajinou a zabila dvoch civilistov. Západní predstavitelia dospeli k názoru, že išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu, ktorá bola vystrelená na obranu pred ruskými útokmi.