Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri samovražednom útoku v Somálsku zomrelo päť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak polícia predpokladá, že za ním stojí somálska islamistická skupina aš-Šabáb.

Mogadišo 22. júla (TASR) - Najmenej päť ľudí zahynulo pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v pondelok v somálskej metropole Mogadišo. Informovala o tom agentúra AFP.

Výbuch nastal približne o 11.00 h miestneho času (10.00 h SELČ), keď sa v aute naloženom výbušninami pri kontrolnom stanovišti pred mogadišským medzinárodným letiskom odpálil samovražedný útočník, povedal pre spravodajský server Garowe Online predstaviteľ miestnej polície Abdi Hassan.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak polícia predpokladá, že za ním stojí somálska islamistická skupina aš-Šabáb, ktorá má na svedomí viacero podobných útokov najmä v Somálsku a Keni.

Skupinu aš-Šabáb sa podarilo v roku 2011 z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.