Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Druhé výročie útoku v Barcelone si pripomenuli kladením kvetov

Ľudia sa pozerajú na zástavy, odkazy a sviečky položené na námestí v centrálnej Barcelone 18. augusta 2017 po teroristickom útoku. Do masy ľudí na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla v katalánskej metropole Barcelona narazila vo štvrtok 17. augusta svetlá dodávka. Foto: TASR/AP

Sobotňajšie podujatie sa nieslo prevažne v tichu, avšak jeho súčasťou bola hra tradičnej katalánskej piesne El cant dels ocells.

Barcelona 18. augusta (TASR) - Španielski politici a pozostalí si včera pripomenuli obete teroristického útoku v Barcelone, ktorý sa odohral v centre tohto mesta presne pred dvoma rokmi - 18. augusta 2017. Účastníci spomienky kládli biele klinčeky na mozaiku umelca Joana Miróa, umiestnenú v časti promenády La Rambla, kde islamistický útočník zakončil svoju jazdu dodávkou po tom, ako ňou vrážal do ľudí.

Sobotňajšie podujatie sa nieslo prevažne v tichu, avšak jeho súčasťou bola hra tradičnej katalánskej piesne "El cant dels ocells" (Vtáčí spev) na violončele, informovala tlačová agentúra DPA. Okrem španielskeho ministra vnútra Fernanda Grandeho-Marlasku sa na ňom zúčastnili aj barcelonská starostka Ada Colauová a šéf katalánskej samosprávy Quim Torra.

"Vždy budeme myslieť na obete a ich rodiny. Naďalej budeme rozhodne a jednotne bojovať proti terorizmu a brániť demokraciu, slobodu a spolunažívanie," napísal pri tejto príležitosti na Twitteri španielsky premiér Pedro Sánchez.

Združenie obetí ACVOT usporiadalo v inej časti promenády alternatívne spomienkové podujatie, kde účastníci čítali manifest požadujúci "dôstojnosť a spravodlivosť" a upozorňujúci, že na niektoré z obetí "sa zabudlo".

Útok dodávkou na promenáde La Rambla v centre Barcelony, ako aj o niekoľko hodín neskôr zmarený útok v pobrežnom meste Cambrills si 17. augusta 2017 vyžiadali dokopy 16 obetí na životoch. Vyše 130 ďalších ľudí utrpelo sčasti ťažké zranenia.

K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Proces s troma podozrivými osobami, ktoré vzali do vyšetrovacej väzby, sa má podľa správy stanice RTVE začať v roku 2020. Ďalší údajní členovia danej teroristickej bunky prišli o život krátko pred útokmi pri výbuchu v ich dome, kde mali zrejme dielňu na výrobu bômb, alebo v noci po útokoch, keď proti nim zasahovala polícia.