Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ sa dohodli na použití výnosov z ruských aktív pre Ukrajinu

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 bankovky rubľa a eurové bankovky sú na stole v Mníchove. Foto: TASR/AP

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

Brusel 8. mája (TASR) – Členské krajiny EÚ sa v stredu "v zásade" dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ, informuje TASR.

"Veľvyslanci (členských štátov pri) EÚ sa v zásade zhodli na opatreniach týkajúcich sa mimoriadnych príjmov pochádzajúcich zo zmrazených aktív Ruska," uviedlo belgické predsedníctvo. "Tieto peniaze budú slúžiť na podporu obnovy a vojenskej obrany Ukrajiny v kontexte ruskej agresie."

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív. Opatrenie by mohlo v tomto roku priniesť na pomoc Ukrajine až tri miliardy eur, priblížila agentúra DPA.

Podľa Európskej komisie (EK) sú v EÚ zmrazené aktíva ruskej centrálnej banky za približne 210 miliárd eur. Predstavitelia Únie odhadujú, že do roku 2027 by mohli výnosy z nich predstavovať 15 – 20 miliárd eur. Prvú miliardu by pre Ukrajinu mohli vyčleniť už v júli tohto roka.

Text dohody musia ešte oficiálne schváliť lídri členských štátov, pripomína agentúra Reuters. Väčšina príjmov zo správy zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, 90 percent, by mala ísť do fondu EÚ na financovanie vojenského vybavenia a výcviku pre Ukrajinu, zvyšných desať percent na podporu Kyjeva inými formami.

Takýto návrh členským krajinám EÚ v marci predložili predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie Únie Josep Borrell. Rokovania boli náročné okrem iného preto, že neutrálne štáty ako Rakúsko sa nechcú priamo podieľať na dodávkach zbraní a munície. Pre tieto krajiny tak vznikla dohoda, že časť príjmov sa použije aj na inú finančnú pomoc.