Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sturgenonová dala Corbynovi najavo, čo chce za podporu vo voľbách

Jeremy Corbyn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sturgeonová v publicistickej relácii Andrewa Marra na stanici BBC povedala, že je ochotná podporiť výmenu súčasného premiéra Borisa Johnsona a uskutočnenie predčasných volieb.

Londýn 13. októbra (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová varovala lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, aby nežiadal Škótsku národnú stranu o podporu v prípadných predčasných voľbách, ak nepodporí uskutočnenie nového referenda o nezávislosť Škótska. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Sturgeonová v publicistickej relácii Andrewa Marra na stanici BBC povedala, že je ochotná podporiť výmenu súčasného premiéra Borisa Johnsona a uskutočnenie predčasných volieb. Corbyna však varovala, aby "sa ani neunúval zodvihnúť telefón" s cieľom zavolať jej, ak neakceptuje "právo Škótska rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti".

Sturgeonová by referendum chcela uskutočniť v druhej polovici roku 2020. Ešte tento rok sa podľa jej slov bude snažiť získať súhlas britskej vlády s konaním referenda na základe toho istého právneho mechanizmu, ktorý pomohol uskutočniť aj škótske referendum za nezávislosť v roku 2014.

Škóti vtedy pomerom hlasov 55 k 45 percentám rozhodli, že aj naďalej zostanú súčasťou Spojeného kráľovstva.
Corbyn si podľa svojich slov nemyslí, že nové referendum je dobrý nápad, no nevylúčil túto možnosť.

Každoročný zjazd strany SNP sa začal v nedeľu v škótskom meste Aberdeen uvádza BBC a pripomína situáciu v britskej politike v súvislosti s plánovaným odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ. Ten sa má uskutočniť 31. októbra.

Britský premiér Boris Johnson opakovane vyzval ostatné politické strany, aby podporili konanie predčasných volieb. Lídri opozičných strán chcú však najskôr vylúčiť možnosť brexitu bez dohody a nevedia sa zhodnúť, či sa nové referendum o zotrvaní Británie v EÚ má uskutočniť ešte pred voľbami.

Sturgeonová povedala, že v najbližších týždňoch "nič nevylučuje". Voľby by však podľa nej boli najrealistickejším východiskom. V prípade, že by voľby nepriniesli jasného víťaza, SNP podľa premiérky nepodporí vládu konzervatívcov a nie je naklonená ani koalíciám.