Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd poslal do väzby cudzinca obvineného zo znásilnenia dievčaťa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obvinený nekomunikuje s políciou ani s právnym zástupcom a polícia o ňom zaobstaráva informácie.

Praha 20. júna (TASR) - Okresný súd v českom meste Litoměřice poslal vo štvrtok do väzby muža afrického výzoru, ktorého polícia obvinila zo znásilnenia 16-ročného dievčatá pri obci Lukavec. Podozrivý s kriminalistami nekomunikuje, zatiaľ iba vďaka medzinárodnej spolupráci zistili, že v predchádzajúcich rokoch neúspešne žiadal o azyl v Nemecku. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Väzobné zasadnutie sa konalo vo štvrtok popoludní. Dievča z Terezína bolo podľa kriminalistov znásilnené v utorok okolo poludnia na poli pri Lukavci. Podozrivý bol zadržaný krátko po čine a polícia ho obvinila z násilného aj majetkového trestného činu.

Obvinený nekomunikuje s políciou ani s právnym zástupcom a polícia o ňom zaobstaráva informácie. Pomocou fotografie zadržaného cez medzinárodnú spoluprácu zistila, že muž jeho podoby neúspešne žiadal v Nemecku o azyl. Potom mu bolo vydané tzv. vízum pre strpenie a mal sa hlásiť nemeckým úradom. Česká strana zisťuje, či to tak bolo a ako postupovali nemecké úrady.

"Z Nemecka vyhostený zatiaľ nebol," oznámila vo štvrtok litoměřická štátna zástupkyňa Kateřina Doušová. Či o tom mali niekedy v dohľadnej dobe nemecké úrady prípadne rozhodovať, česká strana zisťuje.

Hoci české úrady poznajú meno zhruba tridsaťročného podozrivého, stále nie je jasné, odkiaľ presne pochádza. Podľa Doušovej sa čaká na podrobnú dokumentáciu z Nemecka. V stredu Doušová uviedla, že africký pôvod muža možno vyvodiť zatiaľ iba z jeho vzhľadu.