Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda postupuje na sever, aby konfrontovala Turkov

Na snímke ľudia stojaci na streche z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Akcakale 13. októbra 2019 sledujú dym stúpajúci po ostreľovaní sýrskeho mesta Tal Abjad tureckými jednotkami. Najmenej 26 civilistov prišlo o život v nedeľu v severovýchodnej časti Sýrie po tom, ako Turecko a jeho spojenci pokračovali vo vojenskej operácii proti kurdským silám. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Foto: TASR/AP

Americký minister obrany oznámil, že prezident Trump nariadil americkým vojakom stiahnuť sa zo severnej časti Sýrie s cieľom vyhnúť sa prebiehajúcemu konfliktu medzi Tureckom a kurdskými bojovníkmi.

Damask 13. októbra (TASR) - Sýrska armáda poslala svoje jednotky na sever krajiny, aby sa tam postavili prebiehajúcej ofenzíve tureckých vojsk proti kurdským bojovníkom. Podľa agentúry AFP o tom informovali sýrske štátne médiá.

"Sýrske... armádne jednotky smerujú na sever, aby čelili tureckej agresii na sýrskom území," informovala v nedeľu bez ďalších podrobností štátna tlačová agentúra SANA.

Informáciu medializovali po tom, ako nemenovaný kurdský predstaviteľ uviedol, že medzi Kurdmi a vládou v Damasku prebiehajú "rokovania".

Podľa predstaviteľa sýrskych Kurdov a organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sú vojská vlády v Damasku pripravené vstúpiť do kurdských miest, z ktorých sa pred tureckou operáciou sťahujú americké jednotky.

Dohodu podľa tohto nemenovaného zdroja Kurdi uzavreli prostredníctvom Ruska. Cieľom je rozmiestniť vládne sily v určitých pohraničných mestách. SOHR uvádza, že ide aj o mestá Kobané a Manbídž.

Turecká ofenzíva (operácia Prameň mieru) proti Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedených Kurdmi na severovýchode Sýrie, ktorá sa začala minulú stredu, si vyžiadala už najmenej 60 obetí z radov civilistov. O život prišlo podľa SOHR aj 104 bojovníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi.

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu oznámil, že prezident Donald Trump nariadil všetkým americkým vojakom stiahnuť sa zo severnej časti Sýrie s cieľom vyhnúť sa prebiehajúcemu konfliktu medzi Tureckom a kurdskými bojovníkmi, ktorých USA podporujú.