Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tchaj-pej odsúdil prelety čínskeho letectva v blízkosti Taiwanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupina čínskych lietadiel, pozostávajúca okrem iných aj z lietadla včasnej výstrahy a riadenia typu KJ-500, preletela počas pondelkového incidentu cez Bašický prieliv oddeľujúci Taiwan od Filipín.

Tchaj-pej 15. apríla (TASR) - Predstavitelia Taiwanu odsúdili Peking za pondelkové prelety čínskeho letectva v blízkosti taiwanského územia. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa informácií taiwanského ministerstva obrany operovala v blízkosti ostrova skupina čínskych stíhačiek, ako aj prieskumných a dopravných lietadiel.

"Nedávne kroky Číny, ktorých cieľom je zvyšovať napätie a spochybňovať status quo (v Taiwanskom prielive), znepokojili susedné krajiny v regióne," vyhlásil hovorca taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen.

Skupina čínskych lietadiel, pozostávajúca okrem iných aj z lietadla včasnej výstrahy a riadenia (AWACS) typu KJ-500, preletela počas pondelkového incidentu cez Bašický prieliv oddeľujúci Taiwan od Filipín.

Tchaj-pej podľa ministerstva obrany monitoroval pohyb čínskych strojov za pomoci lietadla a prieskumných lodí.

Ešte 31. marca preleteli čínske stíhacie lietadlá stredovú čiaru Taiwanského prielivu v prvom podobnom incidente od roku 1999, pripomína DPA s odvolaním sa na taiwanskú tlačovú agentúru CNA.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily.

Taiwan sa pokladá za zvrchovaný štát, ktorý má vlastný politický systém, menu a súdnictvo, avšak oficiálne nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil.