Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Tisíce cyklistov protestovali v Berlíne za viac cyklotrás

Približne 90.000 cyklistov protestovalo 2. júna 2019 v Berlíne za to, aby sa nemecká cestná infraštruktúra viac prispôsobila ich potrebám. Foto: FOTO TASR/DPA

Protestujúci jazdili na bicykloch po centre mesta a vyzývali politikov - ktorých obviňujú z toho, že uprednostňujú vodičov áut - aby pre nich vytvorili viac cyklotrás.

Berlín 2. júna (TASR) - Približne 90.000 cyklistov protestovalo v nedeľu v Berlíne za to, aby sa nemecká cestná infraštruktúra viac prispôsobila ich potrebám. S odvolaním sa na informácie nemeckej asociácie cyklistov (ADFC) o tom písala agentúra DPA.

Protestujúci jazdili na bicykloch po centre mesta s konečnou zastávkou pred Brandenburskou bránou a vyzývali politikov - ktorých obviňujú z toho, že uprednostňujú vodičov áut - aby pre nich vytvorili viac cyklotrás.

Ako vyhlásila ADFC, na protestnú akciu sa pôvodne prihlásilo približne 250.000 ľudí, avšak mnohých z nich od účasti odradilo teplé počasie.

"Niektorí ľudia asi uprednostnili jazero pred cestou," uviedol v tejto súvislosti hovorca ADFC.

Organizátori ďalej pripomenuli, že polícia pravidelne poskytuje odlišný odhad účasti na ich podujatiach. Predstavitelia bezpečnostných zložiek zvyčajne hovoria o účasti do 30.000 osôb, zatiaľ čo ADFC bežne uvádza až 100.000 účastníkov.