Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump: Irán sa chová urážlivo, rozumie len moci a sile

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezident USA vládu tejto islamskej republiky zároveň varoval pred útokom na americké záujmy.

Washington 25. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump označil v utorok reakciu Teheránu na jeho ponuku rokovať za "ignorantskú a urážlivú", pričom zdôraznil, že iránsky režim rozumie len "sile a moci". Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnešné veľmi ignorantské a urážlivé vyhlásenia Iránu len dokazujú, že (jeho lídri) nerozumejú realite," napísal Trump na Twitteri.

Prezident USA vládu tejto islamskej republiky zároveň varoval pred útokom na americké záujmy.

"Akýkoľvek útok Iránu na čokoľvek americké narazí na veľkú a nezdolateľnú silu. V niektorých oblastiach bude nezdolateľná sila znamenať zrovnanie so zemou," uviedol Trump.

Dodal tiež, že lídri Iránu rozumejú len "moci a sile, pričom Spojené štáty sú zďaleka najväčšou vojenskou mocnosťou na svete".

"Skvelý iránsky národ"
trpí podľa amerického prezidenta "bezdôvodne" v situácii, keď "jeho vláda míňa všetky peniaze na podporu terorizmu a na nič iné".

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok uviedol, že najnovšie americké sankcie, ktoré sú namierené proti najvyššiemu iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu sú "nehorázne a idiotské".

Iránsky prezident si tiež zažartoval na Trumpov účet, keď Biely dom označil za "postihnutý slabomyseľnosťou".

Rúháního vyjadrenia prišli deň po tom, čo Trumpova administratíva uvalila sankcie na Chameneího a jeho najbližších spolupracovníkov.