Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump: Vyzerá to tak, že za útoky dronmi v Saudskej Arábii môže Irán

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident USA v Bielom dome ďalej povedal, že USA neuvažujú o možnostiach odvety, kým nebude mať "definitívny dôkaz", že za útoky je zodpovedný Irán.

Washington 17. septembra (TASR) - Prezident USA Donald Trump v pondelok vyhlásil, že "to vyzerá" tak, že za útoky dronmi na kľúčové ropné zariadenia v Saudskej Arábii je zodpovedný Irán, ale dodal, nechce vojnu s touto krajinou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezident v Bielom dome ďalej povedal, že USA neuvažujú o možnostiach odvety, kým nebude mať "definitívny dôkaz", že za útoky je zodpovedný Irán.

"Nechcem vojnu s nikým, ale sme pripravený viac ako ktokoľvek iný," uviedol Trump pred novinármi v Oválnej pracovni.

Aj podľa amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea "objavujúce sa informácie naznačujú, že zodpovednosť nesie Irán".

Irán odmieta účasť na útokoch, ku ktorým došlo v období zvýšeného napätia, pretože Teherán prestáva plniť jadrovú dohodu uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015. Dohodu podpísali aj Spojené štáty, ale tie už vlani od dohody odstúpili.

Trump oznámil, že Pompeo odcestuje do Saudskej Arábie, ale dátum nespresnil.

K víkendovým útokom dronmi na významné saudskoarabské ropné zariadenia sa prihlásili jemenskí povstalci-húsíovia, ktorých vo vojne proti koalícii vedenej Saudskou Arábiou v Jemene podporuje práve Irán.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok vyhlásil, že tieto útoky jemenských povstalcov boli ich "legitímnou obranou a protiútokom" za to, že Saudská Arábia vedie proti húsíom vojnu v Jemene. "Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bombarduje Jemen každý deň," zdôraznil Rúhání.