Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Trumpov poradca bude v Izraeli diskutovať regionálnu bezpečnosť

Na archívnej snímke poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton. Foto: TASR/AP

Oznámenie zaznelo niekoľko hodín po tom, čo iránske revolučné gardy uviedli, že zostrelili špionážny dron patriaci Spojeným štátom, ktorý vraj narušil vzdušný priestor Iránu.

Washington 20. júna (TASR) - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton odcestuje cez víkend do Izraela na "rozhovory o regionálnej bezpečnosti" s najvyššími ruskými a izraelskými predstaviteľmi, oznámil vo štvrtok Biely dom.

Bolton sa stretne v nedeľu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, potom budú nasledovať rozhovory s izraelskými a ruskými partnermi; Meirom Benom-Šabbatom a Nikolajom Patruševom, uviedol Garrett Marquis, hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť, ktorého citovala agentúra AFP.

Oznámenie zaznelo niekoľko hodín po tom, čo iránske revolučné gardy uviedli, že zostrelili "špionážny dron" patriaci Spojeným štátom, ktorý narušil vzdušný priestor Iránu.

"Irán urobil veľmi veľkú chybu!" napísal na Twitteri americký prezident Donald Trump.

Ministerstvo obrany Spojených štátov potvrdilo správy o zostrelení pozorovacieho dronu amerického námorníctva iránskymi silami, trvá však na tom, že zostrelený stroj sa nenachádzal v iránskom, ale medzinárodnom vzdušnom priestore.

USA pripisujú Iránu zodpovednosť aj za nedávne útoky proti tankerom v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu. Teherán však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje predpoklad, že v skutočnosti za útokmi stoja Spojené štáty, ktoré ich chcú využiť na ospravedlnenie použitia sily proti Iránu.