Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Do ukrajinského parlamentu by malo prejsť päť politických strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentskú stranu Sluha národa by podľa prieskumu volilo 49,5 percenta respondentov, ktorí sú už rozhodnutí a určite chcú ísť voliť.

Kyjev 18. júla (TASR) - Šancu dostať sa v nedeľných parlamentných voľbách do ukrajinského parlamentu má päť politických strán. Vyplýva to z prieskumu sociologického inštitútu Rejting, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra Ukrinform.

Prezidentskú stranu Sluha národa by podľa prieskumu volilo 49,5 percenta respondentov, ktorí sú už rozhodnutí a určite chcú ísť voliť. Na druhom mieste s veľkým odstupom skončila Opozičná platforma - Za život s 10,5 percenta.

Za stranu Európska solidarita, na ktorej čele je exprezident Petro Porošenko, by hlasovalo 7,7 percenta opýtaných. Stranu Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej chce vo voľbách podporiť 6,9 percenta respondentov a stranu Hlas (Holos) 5,9 percenta opýtaných.

Ostatné politické strany v prieskume dostali menej ako päťpercentnú podporu, ktorá je nutná pre vstup do parlamentu - Najvyššej rady.

Predčasné parlamentné voľby sa na Ukrajine budú konať v nedeľu 21. júla, a to podľa zmiešaného systému: 225 mandátov bude rozdelených pomerným volebným systémom s jediným volebným obvodom a 225 väčšinovo - systémom relatívnej väčšiny.

Priebeh volieb budú monitorovať aj zahraniční pozorovatelia. Ukrajinská Ústredná volebná komisia ich podľa agentúry Ukrinform zaregistrovala 1700.

Ide o zástupcov Parlamentného zhromaždenia OBSE (PZ OBSE), Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), Parlamentného zhromaždenia NATO a Európskeho parlamentu.

Misiu PZ OBSE bude viesť francúzska poslankyňa Sereine Mauborgneová, podľa ktorej sú "tieto parlamentné voľby dôležité nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celý región OBSE". Vyjadrila nádej, že predčasné parlamentné voľby na Ukrajine budú pokojné a podľa pravidiel politickej súťaže a že "v konečnom dôsledku pomôžu zabezpečiť stabilitu, bezpečnosť a pokrok pre ukrajinský ľud".

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov informoval, že v deň volieb bude v službe viac ako 130.000 policajtov.

Dodal tiež, že polícia preveruje viac ako 5000 podnetov na porušenie zákona o voľbách, ktoré dostala počas predvolebnej kampane. Ide okrem iného o kupovanie hlasov a antikampane na sociálnych sieťach, ktoré nie sú financované z fondov politických strán vyhradených na voľby.

Okrem Ukrajiny sa bude o zložení Najvyššej rady rozhodovať aj v zahraničí - podľa informácií ÚVK je v cudzine možné voliť v 102 volebných miestnostiach.