Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí v Istanbule

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Očakáva sa, že 1. mája budú v meste hliadkovať tisíce policajtov.

Istanbul 30. apríla (TASR) - Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať, informuje TASR.

Spravodajcovia tlačovej agentúry AFP uviedli, že okolo námestia sú rozostavané vysoké kovové bariéry. Očakáva sa, že 1. mája budú v meste hliadkovať tisíce policajtov.

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya už v pondelok informoval, že úrady určili na prvomájové oslavy 40 lokalít, avšak s výnimkou ikonického námestia Taksim. Yerlikaya pritom priznal, že niektoré odborové zväzy sa dožadovali povolenia pre konanie svojho zhromaždenia práve na námestí Taksim, kde sa v roku 2013 odohrávali masové protesty proti vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Úrady však takéto povolenie odmietli vydať, lebo - podľa vyjadrenia ministra vnútra - "námestie Taksim a jeho okolie nie je vhodné na žiadne zhromaždenie."

Hlavná turecká opozičná Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá 31. marca zvíťazila v komunálnych voľbách, v pondelok prostredníctvom svojho predsedu Özgüra Özela vyzvala vládu, aby sprístupnila námestie Taksim na zhromaždenia pri príležitosti Sviatku práce.

Aj organizácia pre ľudské práva Amnesty International uviedla, že vládou vydaný zákaz zhromaždení na Taksime "sa zakladá na falošných dôvodoch týkajúcich sa bezpečnosti a verejného poriadku" a vyzvala na jeho zrušenie.

Amnesty označila námestie Taksim za "miesto obrovského symbolického významu". Pripomenula tiež, že "turecké úrady už viac ako desať rokov nezákonne obmedzujú právo ľudí na zhromažďovanie a kriminalizujú pokojné protesty, ktoré sa na námestí konajú."

Len v meste Istanbul bude 1. mája v službe viac ako 42.000 policajtov, uzavrela AFP.