Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA oznámili ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev za 1,3 miliardy dolárov

Ukrajinský vojak z 3. samostatnej útočnej brigády rozpráva na fronte do vysielačky a jeho spolubojovník strieľa z mínometu na ruské pozície neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Pentagón spresnil, že Ukrajine poskytne okrem iného štyri batérie systému protivzdušnej obrany NASAMS, delostreleckú muníciu či odmínovacie zariadenia.

Washington 19. júla (TASR) - Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 1,3 miliardy dolárov. Oznámil to v stredu Pentagón, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

Ďalší balík vojenskej pomoci zahŕňa muníciu a systémy protivzdušnej obrany. Tento krok podľa Pentagónu podčiarkuje neochvejnú podporu Washingtonu pre Kyjev.

Pentagón spresnil, že Ukrajine poskytne okrem iného štyri batérie systému protivzdušnej obrany NASAMS, delostreleckú muníciu či odmínovacie zariadenia.

Spojené štáty iba nedávno oznámili, že Ukrajine, ktorá od februára 2022 čelí ruskej invázii, poskytnú kazetovú muníciu v rámci balíka v hodnote 800 miliónov dolárov. Kyjev sa pritom podľa Washingtonu zaviazal, že s touto muníciou bude zaobchádzať opatrne.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín vrátane Slovenskej republiky. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.