Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Colorade núdzovo pristál bombardér B-2 Spirit

Strategický bombardér typu B-2 Spirit na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Lietadlo, ktorého cena je približne 1,2 miliardy dolárov, smerovalo na svoju domovskú Whitemanovu leteckú základňu v štáte Missouri a obaja členovia jeho posádky po pristátí opustili stroj nezranení.

Washington 23. októbra (TASR) - Strategický bombardér typu B-2 Spirit pristál v utorok ráno núdzovo na letisku v meste Colorado Springs v americkom štáte Colorado. Stalo sa tak po tom, čo jeho posádka nahlásila bližšie nešpecifikované problémy, informovala spravodajská televízia CNN.

Lietadlo, ktorého cena je približne 1,2 miliardy dolárov, smerovalo na svoju domovskú Whitemanovu leteckú základňu v štáte Missouri a obaja členovia jeho posádky po pristátí opustili stroj nezranení. Presnú príčinu mimoriadnej situácie, ktorá vznikla počas letu, úrady vyšetrujú.

"Naši letci sú mimoriadne odborne zdatní; sú vycvičení tak, aby zvládali celý rad mimoriadnych situácií, ktoré môžu nastať počas letu jedného z najvyspelejších lietadiel na svete, čo dnes dokonalým spôsobom dokázali," uviedol brigádny generál John J. Nichols, veliteľ 509. bombardovacieho krídla na Whitemanovej základni v Missouri.

Bombardéry B-2 spoločnosti Northrop Grumman sú vybavené technológiou stealth, ktorá obmedzuje možnosti ich identifikácie pomocou radarov a ďalších detekčných zariadení, čo umožňuje ich prienik aj cez silnú protilietadlovú obranu. Stroje B-2 môžu niesť rôzne druhy konvenčných aj jadrových zbraní.