Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Egypte od konca októbra zadržali desiatky aktivistov a právnikov

Na snímke egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: TASR/AP

Medzi zadržanými sú aj ľudia spojení s Moslimským bratstvom, ktoré v Egypte považujú za teroristickú organizáciu.

Bejrút 18. november (TASR) - Egyptské úrady od konca októbra zadržali minimálne 40 aktivistov angažujúcich sa v oblasti ľudských práv či právnikov a držia ich na neznámych miestach. Správu priniesla v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

"Mnohí zo zatknutých poskytovali humanitárnu a právnu pomoc rodinám politických väzňov," oznámila HRW.

"Represia zo strany egyptských bezpečnostných orgánov už zahŕňa aj to, že nechávajú zmiznúť odvážnych mužov a ženy, ktorí sa snažia chrániť poškodených," povedal Michael Page, zástupca riaditeľa HRW pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky.

Organizácia zatiaľ potvrdila zatknutie 40 ľudí a vyzvala úrady, aby prezradili miesto pobytu všetkých zadržaných a prepustili tých, ktorí boli zatknutí len preto, že uplatňovali svoje práva. Ostatní majú byť predvedení pred súd, aby posúdil oprávnenosť ich zadržania.

Medzi zadržanými sú aj ľudia spojení s Moslimským bratstvom, ktoré v Egypte považujú za teroristickú organizáciu.

Prezident Abdal Fattáh Sísí sa dostal k moci po prevrate v roku 2014 a odvtedy spustil sériu tvrdých zásahov proti členom Moslimského bratstva. Stovky ich už odsúdili na smrť v súdnych procesoch s rýchlym priebehom.