Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V haitskom hlavnom meste uniesli Američanku i jej dieťa

Na archívnej snímke z 25. júla 2023 polciajti hliadkujú počas zásahu proti gangom v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TASR/AP

K únosu došlo v deň, keď americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo americkým občanom i väčšine vládnych zamestnancov a ich rodinným príslušníkom opustiť čo najskôr tento karibský ostrov.

Washington/Nairobi 30. júla (TASR) - Dvoch amerických občanov - zdravotnú sestru a jej dieťa - uniesli v nepokojmi zmietanom haitskom hlavnom meste Port-au-Prince. TASR v sobotu informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice NBC News.

O únose Američanky a jej dieťaťa informovala v sobotu nezisková organizácia El Roi Haiti, s ktorou je žena spojená. K únosu došlo v deň, keď americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo americkým občanom i väčšine vládnych zamestnancov a ich rodinným príslušníkom opustiť čo najskôr tento karibský ostrov, ktorý dlhodobo čelí nestabilnej bezpečnostnej situácii, ktorá sa prudko zhoršuje.

Organizácia potvrdila, že v prípade unesenej ženy ide o manželku jej riaditeľa Alix Dorsainvilovú, ktorú spolu s dieťatom uniesli ešte vo štvrtok 27. júla. Vo vyhlásení sa neuvádzajú podrobnosti o veku a pohlaví dieťaťa.

Keňa zároveň v sobotu uviedla, že je pripravená podstaviť sa na čelo mnohonárodných síl na Haiti a po prijatí ponuky nasadí do konfliktmi zmietanej karibskej krajiny 1000 policajtov, uviedol v sobotu minister zahraničných vecí Alfred Mutua.

Gangy kontrolujú približne 80 percent haitského hlavného mesta a bežné sú násilné trestné činy ako sú únosy za účelom výkupného, ozbrojené lúpeže a krádeže áut.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres a haitský premiér Ariel Henry sa už takmer rok usilujú o medzinárodnú intervenciu na pomoc haitskej polícii, no doposiaľ žiadna krajina v tejto súvislosti nevykročila vpred, píše AFP.