Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kosove sa predčasné parlamentné voľby budú konať 8. septembra

Kosovský premiér Ramush Haradinaj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kosovský prezident Hashim Thaci stanovil termín konania volieb v časovom rámci vyplývajúcim z kosovskej ústavy.

Priština 22. júla (TASR) - Predčasné parlamentné voľby v Kosove sa búdu konať 8. septembra. S odvolaním sa na vyhlásenie úradu kosovského prezidenta o tom v pondelok informovala tamojšia verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica RTK.

Vypísanie predčasných volieb podnietila demisia kosovského premiéra Ramusha Haradinaja. Ten uplynulý piatok nečakane odstúpil zo svojej funkcie, aby sa už ako "radový občan" dostavil na tribunál pre vojnové zločiny v Kosove, kam ho predvolali podľa jeho slov ako podozrivého.

Kosovský prezident Hashim Thaci stanovil termín konania volieb v časovom rámci vyplývajúcim z kosovskej ústavy, informuje RTK.

Haradinaj, ktorý bol počas vojny v Kosove veliteľom Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), dostal predvolanie pred osobitný súd pre Kosovo (KSC), vytvorený v roku 2016 s cieľom stíhať bojovníkov UČK podozrivých z vojnových zločinov počas vojny v Kosove v rokoch 1998-99. Dočasný súd, s ktorého vznikom Priština súhlasila po tlaku USA a EÚ, je súčasťou kosovského justičného systému, sídli však v holandskom Haagu a má zahraničný personál.

Haradinaj zastával úrad premiéra od septembra 2017. Predsedom kosovskej vlády bol aj v minulosti, v roku 2005 sa však tejto funkcie vzdal, a to pre obvinenie z vojnových zločinov, pre ktoré bol predvolaný pred vtedajší haagsky Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Ten ho v roku 2008 oslobodil spod všetkých obvinení a následne v roku 2012 konečný oslobodzujúci verdikt potvrdil aj v odvolacom konaní.