Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve zadržali podozrivých z prevádzkovania proruskej farmy botov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Dvojica zadržaných údajne šírila nepravdivé tvrdenia o vojne na Ukrajine s cieľom diskreditovať ukrajinské bezpečnostné zložky.

Kyjev/Londýn 30. apríla (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala v Kyjeve dvoch ľudí podozrivých z vytvárania falošných účtov vedenia ukrajinských tajných služieb, ktoré mali poslúžiť v rámci ruskej dezinformačnej kampane. V utorok o tom informovala britská stanica BBC s tým, že zadržaným hrozí sedem rokov väzenia, uvádza TASR.

BBC pripomenula, že Rusko je podozrievané zo šírenia dezinformácií a propagandy, ktorých cieľom je ovplyvňovanie verejnej mienky v cudzích štátoch. Tieto snahy sa zintenzívnili od vypuknutia vojny proti Ukrajine.

Dvojica zadržaných údajne šírila nepravdivé tvrdenia o vojne na Ukrajine s cieľom diskreditovať ukrajinské bezpečnostné zložky. Na tento účel na sociálnych sieťach a v mobilných aplikáciách na posielanie správ vytvorili falošné účty náčelníka hlavnej správy vojenskej rozviedky (HUR) ukrajinského ministerstva obrany Vasyľa Maľuka a šéfa kontrarozviedky (SBU) Kyryla Budanova. Na zvýšenie dôveryhodnosti týchto stránok tam často zverejňovali skutočné príspevky z oficiálnych účtov SBU a HUR.

Okrem toho podozriví, vydávajúc sa za Ukrajincov, údajne každý deň vytvorili viac ako 1000 falošných účtov na sociálnych platformách Facebook, X, Instagram, VKontakte a Odnoklassniki, čím de facto prevádzkovali farmu proruských botov. Podľa SBU zadržaní dostávali pokyny od príslušníkov ruských spravodajských služieb.

"Týmto spôsobom sa nepriateľ (Rusko) snažil destabilizovať spoločensko-politickú situáciu na Ukrajine a medzinárodne nás zdiskreditovať," uviedla SBU.

Pri policajnej prehliadke u podozrivých sa našlo špecializované počítačové vybavenie a neregistrované strelné zbrane a granáty.

BBC pripomenula, že v marci SBU odhalila skupinu proruských dezinformátorov, ktorí boli údajne napojení na vplyvných ľudí v Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi podliehajúcej moskovskému patriarchátu.