Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Lotyšsku zakázali sovietske a nacistické uniformy na verejnosti

Sovietske odznaky v predajni suvenírov. Ilustračná foto. Foto: FOTO TASR – Ladislav Vallach

Lotyšsko bolo za druhej svetovej vojny okupované v rôznych obdobiach Sovietskym zväzom aj nacistickým Nemeckom a nezávislosť získalo až v roku 1991, keď ZSSR zanikol.

Riga 20. júna (TASR) - Lotyšsko rozšírilo vo štvrtok zákaz sovietskych a nacistických symbolov na verejnosti aj na uniformy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Parlament pobaltského členského štátu Európskej únie hlasoval za zmenu zákona, ktorý teraz zakazuje už aj nosenie uniforiem armád a ďalších represívnych orgánov z bývalého Sovietskeho zväzu (ZSSR) a z nacistickej éry Nemecka.

Zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2020, uviedol vo vyhlásení parlament v hlavnom meste Riga.

Lotyšsko bolo za druhej svetovej vojny okupované v rôznych obdobiach Sovietskym zväzom aj nacistickým Nemeckom a nezávislosť získalo až v roku 1991, keď ZSSR (Zväz sovietskych socialistických republík) zanikol.

Kým bývalí vojaci sovietskej armády sa tradične zúčastňujú na podujatiach v Deň víťazstva nad fašizmom 9. mája, ktorý stanovil Josif V. Stalin, lotyšskí veteráni SS pochodujú mestom 16. marca na Deň legionárov.

Porušenie zákona sa bude trestať pokutou.

Tento trest už platí pre iné verejne vystavované predmety, ktoré sú symbolmi oboch spomínaných režimov, ako napríklad zástavy a odznaky.

K zakázaným predmetom patrí aj sovietska červená hviezda s kosákom a kladivom či nacistický hákový kríž.