Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku sprísnili zlučovanie rodín migrantov s doplnkovou ochranou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súlade s predpismi, ktoré v prípade schválenia v parlamente nadobudnú účinnosť 1. augusta, bude môcť za migrantmi s priznanou doplnkovou ochranou prísť mesačne maximálne 1000 blízkych príbuzných.

Berlín 17. mája (TASR) - Nemecká vláda sa vo štvrtok dohodla na sprísnení pravidiel pre zlučovanie rodín migrantov, ktorým zatiaľ nebol priznaný azyl, no majú tzv. doplnkovú (subsidiárnu) ochranu. Informovala o tom agentúra AP.

Z novely zákona, ktorú kabinet odobril už minulý týždeň, vláda teraz vypustila výnimku, v súlade s ktorou by mali možnosť žiadať o príchod svojich blízkych rodinných príslušníkov aj migranti, ktorí v minulosti zastávali extrémistické názory, no úradom by boli schopní dokázať, že sa takéhoto presvedčenia už vzdali.

V súlade s novými predpismi, ktoré v prípade schválenia v parlamente nadobudnú účinnosť 1. augusta, bude môcť za migrantmi s priznanou doplnkovou ochranou prísť mesačne maximálne 1000 blízkych príbuzných. Tzv. zlučovanie rodín je v Nemecku už vyše dva roky pozastavené, pripomenula agentúra AP.

Štatút doplnkovej ochrany je určený pre osoby, ktoré nemajú automaticky právo na azyl, avšak po vrátení do svojej vlasti by sa mohli stať obeťami perzekúcie. V Nemecku ho prisúdili napríklad mnohým migrantom, ktorí utiekli pred vojnou v Sýrii.

Nemecká vláda pri minulotýždňovom schvaľovaní legislatívneho návrhu uviedla, že rodinní príslušníci takýchto migrantov - ich manželia, manželky či neplnoleté deti alebo naopak rodičia neplnoletých migrantov - nebudú mať na príchod do krajiny právo automaticky. Ich prípady budú totiž jednotlivo posudzovať kompetentné orgány, ktoré zohľadnia, v akej humanitárnej situácii sa nachádzajú.

O tzv. zlúčenie rodín nebudú mať v súlade s novelou nárok žiadať migranti, ktorí vstúpili do manželstva až po úteku z domoviny, či osoby, ktoré spáchali závažné zločiny alebo ich nemecké orgány považujú za bezpečnostnú hrozbu.

Pôvodná legislatívna úprava prisudzovala v tomto smere výnimku tým migrantom, ktorí by boli schopní úradom dokázať, že sa už vzdali svojich extrémistických názorov. Za to si vyslúžila kritiku zo strany konzervatívneho bloku CDU/CSU nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Konzervatívci vo štvrtok oznámili, že sa v rámci vládnej koalície dohodli, že predmetnú výnimku z novely zákona napokon vypustia.