Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Prahe si pripomínajú udalosti z augusta 68 a 69

Na snímke ľudia nesú obrovskú vlajku Európskej únie počas spomienkového pochodu pri príležitosti 51. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, 21. augusta 2019 v Prahe. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Spolok organizujúci aj nedávne protesty proti českému premiérovi a lídrovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Márii Benešovej chce zároveň pripomenúť aj existujúce problémy.

Praha 21. augusta (TASR) - Český spolok Milion chvilek pro demokracii v stredu večer zorganizoval pochod metropolou Praha. Cieľom je pripomenúť 50. výročie potlačenia demonštrácií z augusta 1969 i okupáciu z predchádzajúceho roku. Niekoľko tisíc ľudí zamierilo k Václavskému námestiu cez Vltavu na Pražský hrad, informuje server Novinky.cz.

Podľa spoločného odhadu polície a usporiadateľov sa na Václavskom námestí zišlo štyri až päť tisíc ľudí. Tí spomínali na udalosti z augusta 1969, keď sa proti demonštrantom pripomínajúcim si prvé výročie okupácie nepostavili sovietski vojaci s tankami, ale československé ozbrojené zložky. Zásah si vtedy vyžiadal päť obetí, za ktorých smrť nebol nikdy nikto potrestaný.

Spolok organizujúci aj nedávne protesty proti českému premiérovi a lídrovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Márii Benešovej chce zároveň pripomenúť aj existujúce problémy na politickej scéne.

"Máme prezidenta, ktorý je orientovaný na Moskvu, na komunistickú Čínu. Máme ministerského predsedu, ktorý je niekoľkokrát potvrdený spolupracovník ŠtB," povedala na pódiu Kamila Moučková, bývalá hlásateľka, ktorá v televízii oznamovala augustovú okupáciu 1968.

Po odchode z Václavského námestia zamierili ľudia do Ulice politických väzňov pred sídlo KSČM, kde si na zem ľahlo päť figurantov, ktorí pripomenuli obete protestov z augusta 1969. Ležala tam aj rakva s menami obetí. Účastníci pochodu uctili ich pamiatku minútou ticha.

"Chceme si pripomenúť tieto dôležité medzníky našich dejín. Ako sovietsku okupáciu, tak to, čo sa dialo o rok neskôr. Málo sa vie, že vtedy tu znova boli mohutné občianske protesty, ktoré rozháňali už československé poriadkové sily," povedal pre Novinky.cz Mikuláš Minář, predseda spolku Milion chvilek pro demokracii.

Organizátori chcú poukázať aj na súčasné problémy. "Vadí nám, že pán prezident (Miloš Zeman) nerešpektuje ústavu, vadí nám dlhodobo aj postava pána premiéra. Chceme pripomenúť, čo sa vtedy stalo. Zároveň je to neoddeliteľné od toho, čo sa deje teraz," dodal Minář.

Počas stredy sa v Českej republike konali desiatky akcií, ktorými si ľudia pripomínali okupáciu Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 a obete demonštrácií, ktoré sa konali v auguste 1969.