Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Sudáne rezignovali traja členovia vládnucej vojenskej rady

Sudánski demonštranti protestujú pred vojenským sídlom v Chartúme 8. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Podľa desaťčlennej vojenskej rady traja jej členovia rezignovali po tom, ako generáli dosiahli dohodu o väčšine požiadaviek predložených zástupcami opozície.

Chartúm 25. apríla (TASR) - Traja členovia sudánskej vládnucej vojenskej rady v stredu rezignovali. Po skončení rokovania s vedúcimi predstaviteľmi protestného hnutia o tom informovala samotná rada, píše agentúra AFP.

Podľa desaťčlennej vojenskej rady traja jej členovia rezignovali po tom, ako generáli dosiahli "dohodu o väčšine požiadaviek" predložených zástupcami opozície.

Sudánska vládnuca vojenská rada pozvala v stredu lídrov protestov na rokovania do prezidentského paláca. Išlo o reakciu na požiadavku demonštrantov, ktorí naliehajú, aby vojenskí predstavitelia okamžite odovzdali moc do rúk civilnej vlády, inak vyhlásia "generálny štrajk".

Masové demonštrácie proti vládnucej vojenskej rade v Sudáne organizuje združenie SPA zastrešujúce 15 sudánskych odborových zväzov.

SPA pred stredajším stretnutím varovala, že vo štvrtok oznámi svoju vlastnú dočasnú vládnu radu.

Vládnuca vojenská rada sa moci chopila po tom, ako 11. apríla zosadila prezidenta Umara Bašíra. Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa k moci dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.