Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vláda Srí Lanky predĺžila výnimočný stav v krajine o ďalší mesiac

Armádni vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Antona v Colombe na Srí Lanke 22. apríla 2019, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Srílanská vláda zaviedla v krajine výnimočný stav prvýkrát dva dni po veľkonočných teroristických útokoch islamských extrémistov, ku ktorým došlo 21. apríla.

Kolombo 22. júla (TASR) - Srílanská vláda predĺžila v pondelok o mesiac platnosť výnimočného stavu, ktorý v tejto juhoázijskej krajine zaviedli po tzv. veľkonočných teroristických útokoch z apríla 2019. Informovala o tom agentúra AP.

Príkaz na predĺženie vydal podľa vládneho dekrétu prezident Srí Lanky Maithrípála Siriséna, ktorý v tejto súvislosti vyhlásil, že dané rozhodnutie "je v záujme verejnej bezpečnosti, zachovania verejného poriadku, ako aj zabezpečenia zásobovania a služieb, ktoré sú nevyhnutné pre život spoločnosti".

Výnimočný stav, ktorý srílanským bezpečnostným zložkám umožňuje okrem iného aj zatýkať a vypočúvať podozrivé osoby bez súdneho príkazu, musí byť predlžovaný každý mesiac.

Srílanská vláda zaviedla v krajine výnimočný stav prvýkrát dva dni po veľkonočných teroristických útokoch islamských extrémistov, ku ktorým došlo 21. apríla. Pri útokoch zahynulo 250 ľudí.