Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku prebiehajú ďalšie protidrogové razie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa francúzskych médií sa razie týkajú predovšetkým metropolitnej oblasti Lille na severe Francúzska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 25. marca (TASR) - Naprieč Francúzskom sa v pondelok začali vykonávať nové rozsiahle razie v rámci boja proti obchodovaniu s drogami, oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Pri obdobných zásahoch zadržali minulý týždeň takmer 100 ľudí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Náš boj proti drogám a drogovým dílerom je totálny. Odteraz zintenzívnime operácie, ktoré pripravujeme už niekoľko mesiacov, aby sme tvrdo zasiahli," napísal Darmanin na sociálnej sieti X.

Podľa francúzskych médií sa razie týkajú predovšetkým metropolitnej oblasti Lille na severe Francúzska. Policajný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že celkovo budú v pondelok spustené tri nové rozsiahle akcie vrátane jednej v meste Dijon.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň v utorok oznámil spustenie bezprecedentnej operácie proti obchodovaniu s drogami v Marseille a ďalších francúzskych mestách. Podľa neho budú razie v nasledovných dňoch a týždňoch prebiehať v približne desiatke francúzskych miest.

Operácia sa začala už minulý pondelok, pričom do Marseille a jeho okolia bolo v tejto súvislosti nasadených 900 policajtov. Za prvé tri dni operácie sa úradom podarilo skonfiškovať 22 kilogramov drog, vyše 385.000 eur v hotovosti a štyri strelné zbrane. Do väzby umiestnili 71 ľudí.

Marseille dlhodobo sužuje boj drogových gangov. Vlani tam bolo pri násilnostiach súvisiacich s obchodom s drogami zabitých 49 ľudí a ďalších 123 utrpelo zranenia.