Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nové násilie v Sýrii vyhnalo z domovov vyše 100.000 ľudí

Sýrčania utekajú pred tureckou paľbou z mesta Rás al-Ajn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Humanitárna organizácia WFP dodala, že spolu so svojimi partnermi bude napriek zhoršeniu bezpečnostnej situácie na severovýchode Sýrie naďalej poskytovať podporu tamojším obyvateľom.

Viedeň/Bejrút 12. októbra (TASR) - Vystupňovanie násilia v Sýrii vyhnalo z domovov viac než 100.000 ľudí z miest Ras al-Ajn a Tal Abjad, ktoré ležia na hranici s Tureckom. Uviedol to v sobotu Svetový potravinový program OSN (WFP), informuje agentúra Reuters.

Humanitárna organizácia dodala, že spolu so svojimi partnermi bude napriek zhoršeniu bezpečnostnej situácie na severovýchode Sýrie naďalej poskytovať podporu tamojším obyvateľom. Približne 580.000 z ľudí, ktorým WFP poskytuje v regióne potraviny, v súčasnosti žije v oblastiach kontrolovaných Kurdmi.

Úrady spravujúce územia severovýchodnej Sýrie, kontrolované sýrskymi Kurdmi, v sobotňajšom vyhlásení informovali, že v dôsledku tureckých vojenských operácií opustilo v regióne domovy až 191.069 ľudí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzitým podľa agentúry AFP uviedlo, že pri tureckom bombardovaní zahynulo v sobotu v severovýchodnej Sýrii desať civilistov, čím sa počet civilných obetí štvordňovej tureckej ofenzívy zvýšil na 28 mŕtvych.

Najmenej sedem ľudí prišlo o život pri náletoch a ostreľovaní v okolí kľúčových pohraničných miest Ras al-Ajn a Tal Abjad, ďalších troch zabila delostrelecká paľba na prevažne kurdské mesto Kámišlí ležiace ďalej na východe, vyplýva z údajov SOHR, ktoré monitoruje vojnu v Sýrii.

Na tureckej strane hranice podľa tamojších správ zahynulo 17 civilistov.