Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zadržali 2 podozrivých špiónov SAE, preverujú súvis s kauzou Chášukdží

Chášukdží, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Turecko má chúlostivé vzťahy so SAE a Saudskou Arábiou, ktoré sú blízkymi spojencami.

Ankara 19. apríla (TASR) - Turecké orgány zadržali dve osoby podozrivé zo špionáže pre Spojené arabské emiráty (SAE). Informovala o tom v piatok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Dvoch občanov SAE zadržali v rámci vyšetrovania vedeného hlavnou prokuratúrou v Istanbule, uviedla agentúra bez bližších informácií o totožnosti dvojice alebo tom, kedy k zatknutiu došlo.

Turecké úrady však podľa správy vyšetrujú, či títo podozriví nie sú spojení s vlaňajšou vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.

Chášukdží písal kriticky o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi vo svojich príspevkoch pre americký denník Washington Post pred tým, ako ho 2. októbra 2018 zabili na zmienenom konzuláte saudskoarabskí agenti. Podľa Rijádu títo agenti konali svojvoľne bez vedomia nadriadených.

Turecko má chúlostivé vzťahy so SAE a Saudskou Arábiou, ktoré sú blízkymi spojencami. Obe krajiny patria k skupine arabských štátov, ktoré uvalili blokádu na Katar, jedného zo spojencov Ankary, približujú vo svojich správach agentúry AP a AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane povedal, že jeho krajina bude pokračovať vo vyšetrovaní Chášukdžího smrti, ktorej okolnosti stále nie sú úplne jasné, a kritizoval nedostatočnú spoluprácu Rijádu.