Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zadržali ženu v súvislosti s pokusom o vraždu španielskeho expolitika

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V rámci vyšetrovania tohto pokusu o atentát boli dosiaľ zadržané štyri osoby.

Madrid 30. apríla (TASR) - V Holandsku zadržali jednu ženu, Holanďanku, v súvislosti s útokom na bývalého predsedu španielskej konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra 2023 postrelili v Madride. Oznámila to v utorok španielska polícia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Žena je podľa vyhlásenia polície podozrivá z toho, že sa podieľala na financovaní a príprave zmieneného útoku. Zadržaná bola na základe európskeho zatykača, ktorý vydalo Španielsko.

Útok na bývalého politika sa odohral 9. novembra o približne 13.30 h miestneho času v madridskej štvrti Salamanca. Vidal-Quadras kráčal sám po ulici, keď sa k nemu priblížil motocykel. Vtedy na neho z bezprostrednej blízkosti vystrelil muž s prilbou na hlave sediaci za vodičom. Motocykel vzápätí z miesta činu ušiel.

Vidal-Quadras (78) je dlhoročným podporovateľom iránskej opozície, pričom z útoku obvinil práve iránsky režim. Tento bývalý politik pôsobil na čele PPC (Partit Popular de Catalunya) v rokoch 1991-1996. Neskôr bol jedným z podpredsedov Európskeho parlamentu a v roku 2013 spoluzakladal španielsku krajne pravicovú stranu Vox.

V rámci vyšetrovania tohto pokusu o atentát boli dosiaľ zadržané štyri osoby. Polícii sa však dosiaľ nepodarilo dolapiť domnelého strelca, francúzskeho občana tuniského pôvodu, ktorého už v minulosti vo Francúzsku viackrát usvedčili z trestných činov.