Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj hovoril so Sunakom o ruských útokoch na Odesu i spolupráci

Na snímke poškodený Chrám Premenenia Pána v Odese po ruských náletoch 23. júla 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tvrdí, že Moskva sa pokúša zničiť historické centrum Odesy a tamojšiu prístavnú infraštruktúru.

Kyjev 25. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s britským premiérom Rishim Sunakom o ruských útokoch na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa a o ďalšej obrannej spolupráci. O telefonáte informoval Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Zelenskyj tvrdí, že Moskva sa pokúša zničiť historické centrum Odesy a tamojšiu prístavnú infraštruktúru. Ukrajina preto podľa neho naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, aby "ochránila svoje historické dedičstvo a pokračovala v čiernomorskej obilnej iniciatíve". Narážal tak na dohodu, ktorá umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Rusko minulý týždeň nesúhlasilo s jej predĺžením.

Úrad britského premiéra po telefonáte uviedol, že Británia "úzko spolupracuje" s Tureckom na obnovení obilnej dohody. Dodal, že Londýn bude naďalej využívať svoje predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN na ďalšie odsúdenie správania Ruska, informovala britská spravodajská stanice Sky News.

"Diskutovali sme o našej ďalšej obrannej spolupráci, priebehu ukrajinských útočných operácií. Načrtol som súčasné obranné potreby Ukrajiny," napísal ukrajinský prezident.

Obaja lídri hovorili aj o rozhodnutiach z júlového summitu NATO vo Vilniuse, konkrétne o trvalej vojenskej podpore pre Ukrajinu krajinami skupiny G7. Členmi tohto zoskupenia sú okrem Británie aj Francúzsko, Japonsko, Kanada, Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko.

Čiernomorskú obilnú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou pomohli vlani sprostredkovať Turecko a OSN. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že Moskva by mohla zvážiť návrat k plneniu obilnej dohody, keď budú splnené jej požiadavky na uľahčenie vývozu ruských potravín a hnojív na svetové trhy počas sankčného režimu zavedeného voči Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine. Tento postoj v utorok zopakoval kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého je za súčasných okolností návrat Moskvy k dohode "nemožný".