Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Žene prekážal hluk z mešity, teraz ju súdia za bohorúhačstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta.

Jakarta 14. augusta (TASR) - Indonézske orgány požadujú 18-mesačný trest odňatia slobody pre ženu, ktorá bola obžalovaná z bohorúhačstva po tom, ako sa sťažovala na hlučnosť reproduktorov na jednej z mešít v prístavnom meste Tanjung Balai na ostrove Sumatra. Tlačová agentúra AP o tom informovala v utorok s odvolaním sa na hovorcu oblastnej prokuratúry.

Ženú čínskej národnosti, 44-ročnú Meilianu, zadržali 18. mája, približne dva roky po nepokojoch v Tanjung Balai, ktoré vyvolala svojou sťažnosťou. Prípadom sa zaoberá okresný súd v Medane, hlavnom meste provincie Severná Sumatra.

Prokuratúra vyhlásila, že obžalovaná porušila indonézsky trestný zákonník, keďže konala proti islamu ako väčšinovému náboženstvu krajiny. Po tom, ako sa objavili správy o jej sťažnosti, rozvášnené davy v Tanjung Balai vyrabovali v júli 2016 najmenej 14 budhistických chrámov. Polícia vtedy zadržala viac ako desať podozrivých, iba dvaja však boli obvinení z podnecovania k násiliu.

Právny zástupca Meiliany, Rantau Sibarani, sa vyjadril, že obvinenie z bohorúhačtva nie je podložené jasnými dôkazmi a jeho účelom je "iba splniť želanie ľudí".

Predsedajúci sudca Wahyu Prasetyo Wibowo povedal, že proces s Meilianou bude pokračovať vo štvrtok záverečnými rečami obhajcov.

Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Hoci tamojšia ústava zaručuje slobodu prejavu i vierovyznania, v posledných rokoch boli vznesené obvinenia z bohorúhačstva voči osobám, ktorých správanie bolo vnímané ako urážka islamu. Prevažná väčšina týchto prípadov sa skončila vynesením usvedčujúceho rozsudku.