Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zomrel druhý whistleblower, ktorý svedčil proti spoločnosti Boeing

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Joshua Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

Washington 2. mája (TASR) - Whistleblower Joshua Dean, ktorý ako jeden z prvých hovoril o problémoch pri výrobe komponentov pre letecký koncern Boeing, náhle zomrel. Vo štvrtok o tom informovala panarabská televízia al-Džažíra, ktorá sa odvolala na vyhlásenie rodiny, uvádza TASR.

Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

Pred časom Dean svedčil v súdnom spore proti akcionárom Spirit AeroSystems. Uviedol vtedy, že v roku 2022 zistil hrubé porušenia predpísaných postupov pri výrobe lietadla Boeing 737 MAX. Vedenie spoločnosti však jeho zistenia ignorovalo. Dean následne dostal výpoveď, ktorú považoval za odplatu za svoje výroky pred súdom a podal pre to žalobu.

Podľa denníka The Seattle Times žil Dean v meste Wichita v štáte Kansas, kde sídli aj spoločnosť Spirit AeroSystems. Denník dodal, že Dean mal 45 rokov a viedol zdravý spôsob života. Pred dvoma týždňami však navštívil lekára a sťažoval sa na problémy s dýchaním. Diagnostikovali mu zápal pľúc a závažnú bakteriálnu infekciu spôsobenú stafylokokom rezistentným na antibiotiká.

Dean bol najprv hospitalizovaný vo Wichite, potom ho urgentne vrtuľníkom prepravili na kliniku v Oklahome, kde okrem iného podstúpil procedúru umelej saturácie kyslíkom.

Jeho stav sa napriek liečbe zhoršil, v organizme sa mu začala rozvíjať sepsa a gangréna. Lekári dokonca zvažovali možnosť amputácie oboch rúk a oboch nôh. Dva týždne po hospitalizácii Dean zomrel.

Spoločnosť Spirit AeroSystems sa ocitla pod drobnohľadom po tom, čo ňou vyrobený dverný panel v januári vypadol počas letu z lietadla 737 MAX 9. Tento incident týkajúci sa letu spoločnosti Alaska Airlines 1282 bol zatiaľ posledným zo série rôznych nehôd, ktoré vyvolali obavy z nedodržiavania bezpečnostných noriem v Boeingu.

Dean pritom nie je prvým whistleblowerom v kauze Boeing, ktorý náhle zomrel. Začiatkom marca bol totiž v štáte Južná Karolína nájdený mŕtvy bývalý manažér kontroly kvality spoločnosti Boeing John Barnett, ktorý tiež opakovane kritizoval nízke výrobné štandardy spoločnosti Boeing.

Telo 62-ročného Barnetta našli v aute na hotelovom parkovisku. Podľa polície v okrese Charleston zomrel na strelné zranenie, ktoré si sám spôsobil. Polícia doteraz nezverejnila výsledky vyšetrovania jeho smrti.