Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrela členka Švédskej akadémie, ktorá udeľuje Nobelovu cenu

Na archívnej snímke Sara Daniusová. Foto: AP

Daniusová funkciu stálej tajomníčky prevzala v roku 2015 od historika a autora Petra Englunda, ktorý ju zastával šesť rokov. Stala sa tým prvou ženou v histórii na tejto pozícii.

Helsinki 12. októbra (TASR) - Sara Daniusová, bývalá stála tajomníčka Švédskej akadémie udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru, zomrela v sobotu vo veku 57 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Jej rodina oznámila, že Daniusová zomrela po dlhej chorobe. Švédske média informovali, že trpela rakovinou prsníka.

Daniusová funkciu stálej tajomníčky prevzala v roku 2015 od historika a autora Petra Englunda, ktorý ju zastával šesť rokov. Stala sa tým prvou ženou v histórii na tejto pozícii. Za členku 18-člennej Švédskej akadémie ju zvolili v roku 2013. Členstvo v akadémii je doživotné.

Daniusovú donútili z úradu odstúpiť v apríli 2018 v súvislosti s tým, ako akadémia riešila sexuálny škandál, ktorého ústrednou postavou bol Francúz Jean-Claude Arnault. Arnaulta, ktorý je manželom bývalej členky Švédskej akadémie Katariny Frostensonovej, neskôr obvinili a následne aj na súde usvedčili zo znásilnenia. Tento muž je tiež zodpovedný za opakovaný únik mien laureátov Nobelovej ceny za literatúru, ktoré podľa tradície musia zostať v tajnosti.

Akadémia sa rozhodla v roku 2018 po prvý raz za ostatných 70 rokoch odložiť udelenie Nobelovej ceny za literatúru. Laureáta za rok 2018 oznámila 10. októbra tohto spoločne s laureátom za rok 2019.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal rakúsky spisovateľ Peter Handke. Držiteľkou ocenenia za rok 2018 sa stala poľská autorka Olga Tokarczuková.