Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergici budú mať o pár dní prvé správy o výskyte peľu v ovzduší

Ilustračná snímka Foto: TASR/Miroslav Košírer

Peľová sezóna vo všeobecnosti so sebou prináša väčšie a zložitejšie problémy pre ľudí alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a spór (plesní).

Banská Bystrica 24. februára (TASR) - Prvé dva peľové lapače nainštalované v Banskej Bystrici a v Bratislave už začínajú zbierať prvé tohtoročné údaje o výskyte peľu v ovzduší. Čiastočné výsledky budú mať ľudia s alergiou na rozličné druhy peľu rastlín a drevín k dispozícii budúcu stredu.

Ako uviedla Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR, zvyšné merače v Trnave, Nitre, Žiline a v Košiciach nainštalovali na strechy tamojších regionálnych úradov verejného zdravotníctva tento týždeň, aby v desiatom kalendárnom týždni mohol RÚVZ v Banskej Bystrici zverejniť kompletné peľové spravodajstvo z celého Slovenska.

Peľová sezóna vo všeobecnosti so sebou prináša väčšie a zložitejšie problémy pre ľudí alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a spór (plesní). „Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie. Pre 30 miliónov Európanov, ktorí trpia alergickou nádchou, je práve toto obdobie predzvesťou nástupu nepríjemných alergických príznakov. Tieto nielenže znepríjemňujú život pacienta, ale ovplyvňujú jeho výkon v práci, v škole či zdravý spánok. Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Nie je to chrípka, ktorá človeka pri správnej životospráve obíde. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž zabrániť nedá,“ konštatovala Lafférsová.

Negatívny trend nárastu alergických ochorení, najmä peľových alergií, sa stal pred viac ako desaťročím podnetom pre lekárov, botanikov i aerobiológov aj na Slovensku iniciovať obnovenie a vybudovanie funkčnej siete monitorovacích staníc PIS. Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. je RÚVZ Banská Bystrica koordinátorom PIS v SR, ktorá od roku 2006 pracuje pod gesciou verejného zdravotníctva a koordinuje prácu spomínaných šiestich monitorovacích staníc. Zároveň spravuje databázu výskytu peľu a spór húb – plesní v ovzduší SR. V Európe sa peľový monitoring zabezpečuje prostredníctvom navzájom prepojených národných sietí staníc PIS.

„Na základe laboratórnych analýz o výskyte, druhovom zložení a množstve peľu sledovaných alergologicky významných rodov alebo čeľadí rastlín v danom regióne sú spracovávané aktuálne peľové správy. Tieto zverejňujeme pre laickú i odbornú verejnosť aj s textovým komentárom a prognózou na nasledujúci týždeň nielen na stránke www.alergia.sk, ale aj v tlačových správach, ktoré zverejňujeme na www.vzbb.sk a poskytujeme takmer všetkým regionálnym i národným elektronickým a printovým médiám,“ uvádza Lafférsová.