Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári môžu ultrasonografiou včas odhaliť ochorenia čriev a pečene

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pri ložiskových zmenách v pečeni je potrebné čo najskôr odlíšiť, či ide o neškodné cievne zmeny, nezhubný nádor, alebo o začínajúcu rakovinu.

Banská Bystrica 26. februára (TASR) – V odhaľovaní zápalových ochorení čriev a pečene s pomocou ultrasonografie sa v uplynulých dňoch vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici zdokonaľovalo takmer 30 lekárov z celého Slovenska. Vyšetrovali pacientov a robili im dôkladné vyšetrenia. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Zápalové ochorenia čriev ako i nádory na pečeni sú ochorenia, ktorých nárast je aj u obyvateľov Slovenska alarmujúci. Včasná diagnostika pomôže odborníkom nasadiť správnu liečbu v počiatočných štádiách ochorenia, kedy je prognóza nasadenej liečby oveľa priaznivejšia. Využitie ultrasonografie v diagnostike črevných ochorení je novým trendom, môže byť prvou vyšetrovacou metódou, po ktorej gastroenterológ siahne ešte pred zaťažujúcejšími a ťažšie dostupnými vyšetreniami než sú CT či MR. Na sonografii sa zistí napríklad zhrubnutie steny čreva, poruchy črevného pohybu alebo zápalové zmeny v okolí a môžu sa lepšie zacieliť iné zobrazovacie metódy, prípadne určiť potrebná liečba," vysvetlil Jozef Baláž z II. internej kliniky banskobystrickej nemocnice.

Pri ložiskových zmenách v pečeni je potrebné čo najskôr odlíšiť, či ide o neškodné cievne zmeny, nezhubný nádor, alebo o začínajúcu rakovinu. V takej situácii je ultrasonografia s použitím špeciálnej kontrastnej látky rýchlou a presnou diagnostickou metódou, ktorá lekárom pomôže rozhodnúť sa o ďalšom postupe.

Kurz ultrasonografie sa konal pod záštitou Slovenskej spoločnosti pre ultrazvuk v medicíne, Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Päť kusov sonografických prístrojov pre tento účel zapožičala spoločnosť Intes a školenie slovenských lekárov podporila i spoločnosť AbbVie Slovensko.

Ako zdôraznil Ľubomír Skladaný, prednosta II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice, odborníci si cibrili zručnosti v obsluhe prístroja, a tiež v skríningu čriev a vyhľadávaní lézií na pečeni. Školili ich pod odborným dohľadom špičkových odborníkov zo Slovenska a Čiech.